جلاش باللحم المفروم Phyllo with minced beef
Please scroll down for recipe in English
المقادير
3 ملعقة كبيرة زيت زيتون
1 بصل مفروم ناعم
2 فص ثوم مفروم
1 كيلو لحم بقري مفروم
ملح وفلفل
¼ ملعقة صغيرة بهارات مطحونة
½ كوب جبن بارمازان مبشور
زبد سائل (للدهن)
أوراق جلاش
2 بيض مخفوق
2 كوب الحليب
الطريقة
- يُسخن الزيت في مقلاة على نار متوسطة، يُضاف البصل والثوم مع التقليب حتى يلين.
- يُضاف اللحم ويُطهى مع التقليب لحوالي 10 دقائق، يُتبل الخليط بالملح والفلفل والبهارات، مع التقليب من حين لآخر حتى تمام النضج.
- يُرفع بعيداً عن النار، ويُضاف الجبن مع التقليب، يُترك الخليط ليبرد قليلاً.
- يُسخن الفرن على حرارة 180 درجة مئوية.
- يُدهن قالب فرن، ثم يُفرد الجلاش في القالب ويُدهن بقليل من الزبد، تُكرر العملية للحصول على طبقة من 4 ورقات جلاش.
- يُوزع جزء من خليط اللحم، ثم يتم عمل طبقة أخرى من 4 ورقات جلاش، كما سبق.
- تُكرر العملية للحصول على 3 طبقات من أوراق الجلاش واللحم.
- يُقطع الجلاش إلى مربعات أو مستطيلات (حسب الرغبة) ويُدهن السطح بالزبد.
- يُخبز القالب في الفرن لحوالي 51 دقيقة أو حتى يبدأ في الإحمرار.
- يُخفق البيض مع الحليب ويُتبل بالملح، ويُصب فوق الجلاش بالتساوي.
- يُعاد القالب للفرن مرة أخرى لحوالي 20 دقيقة، أو حتى يُصبح ذهبيّ اللون.
- يُترك ليبرد قليلاً ثم يرص في طبق التقديم ويُقدم.
Phyllo with minced beef
Ingredients
3 Table spoon olive oil
1 onion, finely chopped
2 Garlic cloves, chopped
1 Kilo minced (ground) beef
Salt and pepper
¼ Table spoon ground all spice
½ Cup parmesan cheese, grated
Butter, melted for brushing
Phyllo
2 Eggs, beaten
1 Cup milk
Method
- Heat oil in a skillet over medium heat, add onion and garlic, stir until soften.
- Add minced beef, sauté for 10 minutes, season with salt, pepper and spices, then stir frequently until well combined.
- Remove from heat, add cheese and stir. Set aside to cool.
- Preheat oven to 180°C.
- Butter a (9X13 cm) baking pan.
- Place about 4 sheets of phyllo pastry on the bottom of the dish, brush with butter (or spray).
- Spread the beef mixture; add 4 dough of phyllo as previous.
- Repeat the same until having 3 layers of phyllo and beef.
- Trim edges of phyllo to fit the pan.
- Slice with a sharp knife to form squares or diamond shapes.
- Bake for 15 minutes; mix egg and milk, season and pour over the phyllo.
- Continue baking for 20 minutes or until golden.
- Leave to cool.
- Serve with variety of sauces.